Školní jídelna

 

 
Odhlašování obědů na www.strava.cz

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stručné zásady pro sestavování jídelních lístků

 

1. Dodržovat energetickou a biologickou hodnotu stravy a spotřební koš potravin.
2. Ve výběru pokrmů respektovat věkové kategorie stravovaných dětí. Vhodnost pokrmů pro žáky ZŠ.
3. Využívat nabídky sezónních potravin podle ročního období.
4. Dbát na různorodost pokrmů (konzistence, barevnost, chuť, techno-logická úprava, sytost pokrmů).
5. Bezmasé pokrmy – v týdnu možno zařadit 1x sladký a 1x slaný.
6. Střídání různých druhů příloh.
7. Zařazovat ovoce a mléčné výrobky.
8. Zařazovat pokrmy se zvýšeným obsahem vlákniny.
9. Nepoužívat vývar z kostí, uzeného masa a uzených kostí.
 
Pro dodržení spotřebního koše:
 
  • ryby minimálně jako hlavní jídlo 2x za měsíc
  • luštěniny nejméně 1x týdně polévka a 2x za měsíc hlavní jídlo
  • mléko zařazovat jako mléčný napoj, do hlavních jídel, mléčné výrobky
  • snížit dávky cukrů a tuků
  • zelenina 2x týdně používat hlavně syrovou – saláty, 1-2 týdně tepelně upravenou
  • dostatečné dávky ovoce v syrovém stavu
 
Školní jídelna připravuje stravu podle RECEPTURY PRO ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - vydala Společnost pro výživu 2007